Føler du, at du lige har lagt hovedet på puden, når din alarm ringer om morgenen? Slæber du dig gabende igennem dagen, altid med en kaffekop i hånden og et mat udtryk i ansigtet? Så er der ingen tid at spilde, din nattesøvn er nemlig en afgørende faktor for din koncentrationsevne, daglige trivsel og din sundhed helt overordnet set. Bevæbn dig med din telefon, og læs med i denne guide, hvor vi viser dig de fem bedste apps til at få ro i hovedet og forbedre din nattesøvn. God fornøjelse og sov rigtig godt.

Sov godt – facts om søvn, der får dig helt ned i tempo

Denne app omtales enkelte steder som en hypnose-app, men du skal ikke lade dig skræmme væk, hvis det lyder en smule for hokus-pokus-agtigt til dig. Gratisversionen af app’en indeholder et lydklip med en behagelig stemme, hvori der fortælles om søvn, og hvorfor det er så vigtigt for os mennesker. Idéen er, at man ved at fokusere på lydklippet, kommer til at slappe af i en sådan grad, at man glemmer sine egne hverdagslige bekymringer og dermed slapper bedre af i kroppen, så man lettere kan falde i søvn. Et minus ved app’en kan være, at man skal betale op imod 119 kr., hvis man ønsker at høre andre lydklip, end det, der følger med gratisversionen af Sov godt. App’en fås både til iPhone og Android.

F. lux og Twilight – beroligende belysning giver dig ro i hovedet

Disse to apps gør det samme, men i forskellige styresystemer: F.lux er til Mac og Windows, mens Twilight fungerer på Andriods telefoner. Det er efterhånden alment kendt, at lyset fra computere, smartphones og tablets langt fra er gavnligt for os, lige inden vi lægger os til at sove. Det blå-hvide lys, som elektronikken udsender, er forstyrrende for hjernen, som aktiveres snarere, end afslappes af lyset. Her kan man selvfølgelig indvende, at det nemmeste ville være simpelthen at slukke for apparaterne inden sengetid, og det er selvfølgelig også et godt bud – for de viljestærke. Hvis din rygrad er en regnorm, og du bare ikke kan undvære et afsnit af yndlingsserien eller et hurtigt kig på aktiekurserne, inden du skal sove, er F. lux og Twilight en både god og nem løsning. Det røde skær, din telefon pakkes ind i, vænner du dig hurtigt til, og det er faktisk ret hyggeligt, når det rødlige lys gøres til en del af dit aftenritual. Begge apps er gratis.

Sleep Cycle Alarm Clock – vækker dig på det bedst mulige tidspunkt

Hvis du tit har en følelse af, at du er kilometerlangt væk og skal ruskes af tre fulde fodboldfans, før du rigtigt kan slå øjnene op og møde dagen, er Sleep Cycle et oplagt vækkeur til dig. I stedet for at vælge et bestemt tidspunkt, hvor du vil vækkes, som med en almindelig alarm, angiver du i app’en et tidsvindue, hvor det passer dig godt at blive vækket. Tidslommen kan være op til 90 min, men det er nok de færreste, der har så fleksibel en morgenrutine, at det er realistisk. Når du lægger dig til at sove, skal du have din telefon liggende ved siden af dig, så den kan registrere dine bevægelser. På den måde analyserer app’en din søvn og finder frem til, hvornår du sover lettest, så du bliver vækket, uden du føler, du skal bruge alle dine kræfter bare for at slå øjnene op og komme ud af fjerene. Hvis du er mere interesseret i din egen søvnrytme, har app’en også en notefunktion, hvor du kan notere, hvis du eksempelvis har drukket kaffe eller alkohol kort før, du har lagt dig til at sove. Dagen efter vil du kunne aflæse i Sleep Cycle-appen, hvordan kaffen, alkoholen, eller en række andre elementer, der kan påvirke din nattesøvn, helt konkret har haft en indvirkning på, hvor godt eller dårligt du har sovet. Sleep Cycle Alarm Clock er gratis og fås både til iPhone og Android.

Headspace – Mindfull meditation skaber overskud og bedre søvn

Headspace er en app med meditationssessioner, der kan hjælpe dig til at få styr på dit tankemylder og få ro i de små grå, inden du skal sove. App’en indeholder forløb, der hver især fokuserer på et bestemt tema. Headspace har udviklet et 30 dages forløb, der er specifikt beregnet til at forbedre din søvn. Det er den tidligere munk Andy Puddicombe, der taler i lydklippene, og de daglige meditationssessioner tager omkring ti minutter. App’en lærer dig at fokusere på din vejrtrækning og mærke, hvordan du har det i din krop. Det lyder måske banalt, men netop derfor er det let at glemme og skubbe ud af hovedet, og hvis du ikke engang imellem stopper op og mærker efter i din krop, risikerer du at blive ramt af stress på et senere tidspunkt.

 

Andy Puddicombe kommer også med tips til, hvordan du kan forbedre din søvn ved at undgå at drikke kaffe sidst på dagen eller undgå blåt lys fra skærme, hvilket de to ovennævnte apps Twilight og F. lux kan hjælpe dig med. Det skal nævnes, at meditationsguiderne på Headspace foregår på engelsk. App’en fås til både Android og iPhone, og der er mulighed for at få 10 dages gratis prøveperiode. Derefter kan man erhverve sig adgang for helt ned til 44 kr. om måneden med et abonnement eller prøve en måned for 100 kr.

Ambiance – fald i søvn og vågn op til rare lyde

Hvis du har svært ved at falde i søvn, når der er helt stille, eller ligger søvnløs og lytter til overboernes violinspil, grædende baby eller bare deres tunge skridt henover trægulvet, er lydapp’en Ambiance den perfekte søvn-app til dig. På Ambiance kan du finde alle mulige beroligende lyde, lige fra regn mod en teltdug til hvalsang eller en sandstorm fra Sahara. Der er også mulighed for at søge flere lyde frem og sætte dem sammen til dit eget, personlige lydtapet til at falde i søvn på eller vågne op til. Ambiance er gratis og fås til både Android og iPhone.

Comments are closed.